Blog

PRIMER, CUIDA’T

autocuidarse - gabriela rangel - sínia institut

Imagina que estàs en un avió i, de sobte, cau davant teu una màscara d’oxigen. Com respons? La regla establerta és posar-te primer la màscara abans d’ajudar a qualsevol persona… PRIMER, EM CUIDO!

CUIDAR DE TU, posar-te en primer lloc, és un acte de responsabilitat, respecte i amor cap a un mateix i cap als altres, per donar suport i acompanyar de manera efectiva als que volem cuidar.

Però què és autocuidar-se? Autocuidar-se és totes aquelles accions que tries per aconseguir un estat òptim de benestar (físic, emocional, social, mental i espiritual). Implica fer-se càrrec d’un/a mateix/a, i com ho aconseguim? Escoltant, sentint, qüestionant, acceptant i fent: com està el meu cos? i les meves emocions? què necessito ? hi ha alguna cosa que pugui fer per potenciar el meu benestar? puc fer-ho? com?

Atén-te! Atendre’t no és sinònim de ser egoista, és indicador que estàs connectat/a amb tu mateix/a, que prens el “timó” del teu vaixell i des d’aquí, amb les teves necessitats tingudes en compte, tries el rumb que vols prendre i pots acompanyar, cuidar i estimar totes les persones que vulguis. De fet, tenir les necessitats cobertes es relaciona amb estar més disposat a acompanyar i donar suport als altres sense drenar-nos.

Però és veritat que hi ha moments que podem experimentar dificultats per a autocuidar-nos. Caure en el dia a dia i estar satisfent de forma automàtica el que altres esperen de nosaltres ens porta a percebre’ns, inconscientment, com si fóssim “forjadors humans” en lloc d’”éssers humans”. Però ¿què creus? Realment som éssers humans i ens mereixem actuar com a tals; et mereixes cobrir les teves necessitats físiques, emocionals, socials, mentals i espirituals. A més, hi ha estudis que demostren que els que practiquen l’autocura estan més capacitats per fer front a les situacions que van vivint i per acompanyar als altres en els processos que viuen. Per exemple, els pares i les mares que tenen una rutina d’autocura presenten menys fatiga, estrès, ansietat, dolors físics, etc. que aquells que es deixen a si mateixos per al final.


Com puc potencializar la meva autocura? Escolta’t, què necessites? Estableix una rutina diària de temps per a tu, pot ser des de triar la cançó que vols escoltar, què et demana el teu cos menjar, estirar-te, fer exercici, definir com et vols sentir i quines activitats pots integrar per generar-aquestes emocions. Autocura també és acceptar que hi ha coses que, encara que siguin doloroses, a les que val la pena mirar i fer-se’n càrrec.

La teràpia és aquest espai per identificar i adonar-nos del que ja fem bé per cuidar-nos, i el que podríem implementar per potenciar un benestar òptim. És un lloc que permet comprendre possibles bloquejos i resistències que ens porten a no posar-nos al lloc que ens toca, transcendir i recol·locar, perquè primer va el meu benestar, primer em cuido.

Gabriela Rangel, psicòloga.

T’ha inspirat aquest article? Pots compartir les teves reflexions deixant un comentari al blog o a les xarxes socials de Sínia: @sinia_institut_holistic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.