Blog

RESPONSABILITAT I VENDA PER RELACIÓ

Escric aquest blog per poder ajudar-te i acompanyar-te en el teu procés d’evolució personal que et portarà a connectar amb la venda per relació.

Responsabilitat i venda per relació - Alex Servat Amat - Sínia Institut

Vull compartir com el fet d’haver-me convertit en una persona responsable m’ha portat a desenvolupar la venda per relació i aconseguir resultats de manera natural. 

Començaré compartint una petita reflexió on t’exposaré les diferències entre les persones que viuen des del victimisme i les que ho fan assumint total responsabilitat. Les persones responsables pensen “jo faig la meva vida”. Les víctimes pensen “la vida és el que em passa”.

T’explicaré, utilitzant una breu comparativa, com era jo abans i com enfocava la venda i com, a l’assumir la responsabilitat a la meva vida, m’ha portat a la venda per relació i a l’evolució constant. Deixaré exemples i tips que podran ajudar-te i acompanyar-te en el teu procés. 

Compartiré alguns exercicis que t’ajudaran a fer el primer pas cap al canvi d’enfocament i a poder vendre gaudint del procés. 

Si a l’acabar aquesta lectura sents que vols agafar el control de la teva vida, en tens ganes, però no ho aconsegueixes, jo t’acompanyaré perquè puguis realitzar-lo de la manera més satisfactòria possible.

BREU REFLEXIÓ

Consideres que ets conscient de tot el que succeeix a la teva vida? ¿Crees la teva pròpia vida o ets dels que deixa que la seva vida la creïn els altres? ¿Actues davant la vida o te’n queixes tota l’estona? Com es pot ser més conscient, responsable, i alhora gaudir?

El 90 per cent del temps pensem, parlem i actuem de forma automàtica. Quan vaig llegir aquesta dada, em va impactar molt. Vaig pensar, ¿Com és la meva vida? Sóc realment conscient del que faig? ¿Visc realment com vull viure? OI va ser llavors quan vaig descobrir que hi ha dues maneres de viure la vida: des de la posició de víctima o des de la posició de responsabilitat. 

Com viu una víctima?

 • Utilitzen la culpa per a tot: a un mateix (jo no serveixo, no puc), als altres (és culpa teva) i al sistema (és la seva cultura, els han educat així, etc).
 • Es creen la seva pròpia pel·lícula i se la creuen. 
 • Es protegeixen i tiren pilotes fora constantment. “Com que jo no sóc, això no va amb mi. Jo estic bé”.
 • No actúen en la seva vida. “Com que és culpa teva, jo no puc, no tinc el recursos”.
 • I per això, mai obtenen resultats.

Com viu una persona sent responsable?

 • Viuen els problemes com regals de la vida i els afronten com un repte.
 • Això els porta a tenir més valor.
 • Busquen tres solucions als seus problemes i això els porta a quatre, cinc o més i des d’aquí actuen.
 • Saben que el problema és seu, cent per cent seu.
 • Persisteixen i aconsegueixen resultats, gaudint del camí.

Ara et pregunto: Com et comportes tu amb la teva vida? Vols seguir així? Què faràs per canviar-ho?

CREANT LA VENDA PER RELACIÓ

Com el ser més responsable m’ha portat a connectar amb la venda per relació?

Primer de tot, vull compartir amb tu què és per a mi la venda per relació. Arribar a vendre per relació amb un client vol dir que ets conscient que darrere d’aquesta venda hi ha un ésser humà com tu, al que valores i respectes i que saps ajudar-lo i acompanyar-lo en tot el que necessita. El col·loques al centre i ja no li vens, sinó que l’ajudes a prendre decisions.  

En aquest punt m’agradaria remarcar tres coses importants:

 1. Tots, en algun moment de la nostra vida, venem. Estima la venda!
 2. No és el mateix fer una venda que aconseguir un client.
 3. Com deia el pare d’un dels meus mentors, Felipe García Rei – “A vegades, la millor venda és la que no fas”.

Com venia jo quan la meva vida era plena de victimisme?

 • No em valorava i això feia que tampoc valorés al meu client.
 • No era conscient de les emocions que tenia ni les decisions que prenia.
 • Tot el que passava, era culpa o de client o de l’empresa. Mai culpa meva.
 • No definia el meu valor diferencial ni al meu client ideal i molt menys identificava què li podia aportar i com. Pensava que podia vendre pràcticament a tots els clients.
 • Encara que pogués caure bé al client, el 99% de les persones que no definim el nostre valor diferencial, acabem venent a preu. 
 • Només pensava en tancar vendes sense saber que una venda no significa guanyar un client.

Com ha canviat la situació des vaig agafar les regnes de la meva vida?

 • He detectat quin és el meu valor diferencial, em valoro i valoro el meu client.
 • Em sento més fort, més segur i això em porta a prendre millors decisions.
 • Ara quan hi ha un problema, me’n faig responsable, el veig com un repte i busco la millor estratègia per afrontar-lo. El client em valora més perquè veu que sóc honest i responsable.
 • Ara entenc la fase “de vegades la millor venda és la que no fas” i si detecto que no és un client per a mi, que no el puc ajudar, li ho dic. No saps quina satisfacció i com ho valora el client! – Respecte i confiança per sempre.
 • He descobert que aporto un 65% més de valor al meu client i això fa que pugui ajustar el preu d’acord amb ell, sense por. 
 • Ja no venc als meus clients, sinó que els ajudo a prendre decisions – que puguin sentir-se especials.
 • I el millor de tot, la venda acaba produint-se cent per cent de forma natural.

I ara et pregunto: Com et comportes amb el teu client o la teva clienta? o Quin és el teu valor diferencial? – Estimem la venda!

EXERCICIS

Et proposo uns senzills exercicis per què puguis començar a descobrir quin és el teu valor diferencial. De tots els aspectes a tenir en compte, podries començar per:

 1. Detectar el teu valor diferencial: per poder atreure l’atenció del teu client.
  > ¿ Què vens? 
  > ¿ Què és el que puc aportar de diferent al mercat? – Escriu almenys una, dues o tres coses que aporti el teu valor o servei i una, dues o tres que aportis tu com a persona. Recorda que venem a persones. 
 2. Detecta el valor diferencial del teu client: per poder detectar qui és el teu client.
  > Que entengui el teu valor diferencial.
  > Que necessiti aquest valor diferencial.
  > Que pugui pagar-ho.
 3. Necessitats del teu client: Realment coneixes bé al teu client? – És clar, porto 30 anys amb ell i ja sé el que vol! Doncs bé, moltes vegades ni el client sap el que vol. ¡Identifica-ho! 

Compte quan diem que venem a l’empresa perquè, què passa quan canvia la persona amb la que interlocutaves? – com més interlocutors tinguis dins de l’empresa molt millor.  

‘Estima’t, estima la venda i connecta amb la venda per relació! – El plaer de poder gaudir del procés amb un resultat natural és indescriptible.

Alex Servat Amat, mind coach.

T’ha inspirat aquest article? Pots compartir les teves reflexions deixant un comentari al blog o a les xarxes socials de Sínia: @sinia_institut_holistic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.