Blog

LA TARDOR JA ÉS AQUÍ I L’ESTRÈS TAMBÉ

Tardor i estrès - Roger J. Brumwell - Sínia Institut

La tardor ja es aquí i l’estrès també. El curs ha començat amb moltes incerteses a nivell col·lectiu: econòmic, de salut, polític, etc. que originen molta inquietud a nivell personal i familiar: com es mantindran les feines? les pensions? les escoles?, què passarà si ens tornen a confinar? I tot això ens provoca estrès, tensió per sobreviure. L’estació de l’any ens porta de forma recurrent a sentir-nos més tristos, els dies són més curts, comença el fred i ens hem de quedar a casa (però ja hi portem molt temps aquest any). A part de tristor també ens portarà refredats, grip i pneumònies com cada any. Res de nou.

La medicina tradicional xinesa associa a la tardor l’element metall. I explica que l’energia que governa l’element metall és la tristor. Aquest element està associat a la parella d’òrgans que formen els pulmons i el budell gruixut i justament durant la tardor l’energia està orientada a trobar un just equilibri entre aquest òrgans directament relacionats. L’associació és fruit de milers d’anys d’observació. De ben segur que tots nosaltres hem experimentat que la tardor és un moment de recolliment i tristor i fins i tot l’hem associat als primers constipats i les primers grips, que ens afecten els pulmons. Més difícil és per a nosaltres fer l’associació amb el budell gruixut. Però si ens hi fixem, trobarem relació entre algun restrenyiment i el mal de coll. I és que és un temps en que cal cuidar els budells per tenir la gola sana i al mateix temps cal cuidar la gola per mantenir un bon trànsit intestinal.

Així, encara que sembli paradoxal, una manera de mantenir sans els pulmons serà bevent  molta aigua i menjant sa, ja que si els budells funcionen de forma regular l’energia de l’element metall s’equilibrarà també als pulmons.  

Però enguany l’estrès provocat per la incertesa social amb que hem començat aquesta tardor ens fa la feina més difícil, ja que l’estrès desperta el nostre instint natural de sobreviure i, en mode supervivència, reduïm les funcions del cos que no són vitals i el nostre sistema immunològic baixa el ritme: és més important escapar del perill que ens amenaça que lluitar contra un refredat o que regular el trànsit intestinal i l’absorció de nutrients. Esquemàticament diríem que l’estrès fa que les nostres glàndules suprarenals activin el nostre esta d’alarma, això incrementa la nostra necessitat de magnesi i al consumir-lo es crea un desequilibri dels nivells de sodi del nostre cos.  Aquest desequilibri disminueix la producció d’àcid clorhídric que necessitem per la digestió i la fa més difícil, i en concret també afecta el nostre circuit del calci, fent que sigui difícil d’absorbir. Així, l’estrès que d’entrada té una funció de supervivència, a mig termini pot ser molt perjudicial ja que no ens permet digerir ni absorbir els nutrients que ens calen com a fonament de la nostra salut.  L’estrès apareix quan no podem digerir la vida, i d’això en solem ser conscients. Del què som menys conscients és que al mateix temps també deixem de digerir els aliments i això té efectes en la nostra salut, i especialment ara a la tardor en desequilibris digestius i pulmonars. 

La combinació de la tardor i l’estrès , aquest any especialment requereixen de la nostra màxima atenció. Cal prevenir i millorar la nostra capacitat vital de respondre a l’entorn. Ens podeu demanar ajuda i des de SÍNIA estarem al vostre costat però heu d’estar atents als senyals del vostre cos i al vostre estat d’ànim. Els vostres budells i les vostres rutines d’anar el WC poden ser el primer senyal de quin camí està seguint la vostra salut. De forma preventiva i fàcil podeu seguir una dieta amb fibra, fruita, verdura, llegums i molta aigua que ajudaran al vostre cos a buidar correctament i deixar espai per què pugueu absorbir els nutrients necessaris per trobar el just equilibri pulmons/budells i per mantenir bé el sistema immunològic, de manera que pugueu transitar amb energia pel temps de tardor i l’entorn d’incertesa.

Roger J. Brumwell, homeòpata

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.